De knop van de koffieautomaat: die zit in je genen

Nieuws

“Iemand nog koffie?” is de vraag die regelmatig gesteld wordt op het kantoor van Omnigen. Bijna iedereen van team Omnigen drinkt koffie, maar de mate waarin verschilt nogal. De één zit te stuiteren na twee bakjes koffie, de ander drinkt de hele dag door espresso en is nog steeds suf. Herkenbaar? Het verschil is uit te leggen met behulp van de genen. Een onderzoek gepubliceerd in Nature geeft aan dat er een aantal genen zijn die meespelen in de behoefte naar koffie. Het is dus genetisch bepaald of je veel of weinig koffie drinkt.

Daarnaast is er nog iets dat van invloed is op de hoeveelheid koffie die je drinkt, namelijk hoe goed jouw lichaam caffeïne afbreekt. Misschien is het herkenbaar dat je moeilijker in slaap valt ‘s avonds als je net daarvoor nog een bakje koffie op hebt? De oorzaak hiervan ligt ook in de genen. Een bepaald gen zorgt ervoor dat je aanleg kan hebben op het snel metaboliseren van caffeïne. Dit wil zeggen dat je het snel afbreekt, dus dat het snel uit je lichaam is; de effecten van de caffeïne zijn heel kort of nauwelijks te merken. Daartegenover staat dat je ook aanleg kan hebben voor een langzame caffeïne metabolisatie. Hierdoor zit de caffeïne langer in het lichaam waardoor de effecten langer en soms heftiger te merken zijn. Vandaar dat je misschien lang wakker ligt als je ‘s avonds nog een bakje koffie drinkt.

Wil jij weten of jij beter je koffie ‘s avonds kan laten staan om sneller te kunnen slapen? Bestel hier jouw Omniyou Voeding.

Deel dit verhaal, kies uw platform!

Samenwerken met Omnigen?

Dat kan! Neem contact met ons op.
Onder andere bekend van:
Onder andere bekend van