Omnigen en Toxys hebben een MIT subsidie ontvangen om ToxPlot software te ontwikkelen voor diervrije chemische veiligheid testen.

Nieuws

Omnigen en Toxys hebben een MIT subsidie ontvangen voor de ontwikkeling en uitbreiding van de ToxPlot software. Met deze subsidie zal de ToxPlot analyse tool verder ontwikkeld worden zodat het mogelijk is om voor nieuwe chemicaliën, op kwantitatieve manier, hypothese-vrije toxiciteitsprofilering te kunnen uitvoeren. Op dit moment wordt ToxPlot voornamelijk gebruikt door Toxys als een interne tool voor de data analysering van ToxTracker resultaten.

ToxTracker is Toxys’ unieke diervrije test systeem voor de identificatie van potentiële kankerverwekkende eigenschappen van nieuwe chemicaliën. ToxTracker combineert de meerdere markers om mechanistisch inzicht te krijgen in de acties/werking van (geno)toxische samenstellingen. Het rapport bevat niet alleen die markers van de DNA beschadigingen, maar ook van de niet-genotoxische werkingswijze, waaronder oxidatieve stress, eiwit misvouwing en cytotoxiciteit. De combinatie van meerdere biomarkers resulteren in een rijke dataset en een uitgebreid toxicologisch profiel van de geteste samenstellingen.

Geplande ontwikkelingen van ToxPlot

Met de MIT subsidie zal ToxPlot verder ontwikkeld worden in een software platform dat gebruikt kan worden door toxicologische laboratoriums in de farmaceutische, chemische en cosmetische industrie. Het ontwikkelde ToxPlot software pakket zal bestaan uit:

  • ToxPlot analyse tools voor hypothese-vrije datamining en analyse van de rijke datasets verkregen door ToxTracker.
  • A ToxTracker database dat de uitgebreide (geno)toxicologische data van een grote set van refererende samenstellingen.
  • Kwantitatieve modelering en visualisatie modules voor kwantitatieve analyses van de giftige bestandsdelen van samenstellingen om een verbeterde beoordeling te kunnen geven van het risico bij mensen.

Sector overschrijdende samenwerkingen

Dit project combineert de innovatieve in vitro toxiciteit screening tool, welke ontwikkeld is door Toxys en de unieke bio-informatica expertise van Omnigen. De combinatie van deze disciplines zal ervoor zorgen dat gebruikers de meest mogelijke informatie uit de biologische data kunnen halen en dus meer waarde toevoegt en meer inzicht geeft in hoe chemische samenstellingen reageren.

Omnigen’s ervaring met het werken met genetische data en het ontwikkelen van analyserende tools is essentieel om een gebruiksvriendelijke software pakket te kunnen maken die de nodige analytische kracht heeft om de meeste informatie uit een rijke dataset, welke gegenereerd is met ToxTracker, te halen. Hierdoor kan Toxys de ToxPlot software samen aanbieden met een licentie optie voor het unieke ToxTracker verslag.

Over Omnigen

Omigen is een dynamisch en Nederlands ICT bedrijf met unieke expertise in bio-informatica, big data en genetica, welke worden toegepast in de Life Science sector. Omnigen heeft producten ontwikkeld die genetische data gebruiken om atleten advies te kunnen geven over training en voeding, gebaseerd op hun unieke genetische profiel. Vanaf 2018 zal Omnigen zich focussen om de expertises toe te passen op klinische biomarker onderzoeken en klinische diagnoses.
www.omnigen.nl

Over Toxys

Toxys is een Nederlands biotechnologie bedrijf dat innovatieve in vitro toxiciteit screening oplossing aanbiedt om snel schadelijke en mogelijk kankerverwekkende eigenschappen van nieuwe samenstellingen te identificeren. Hun doel is om klanten de informatie te geven die onmisbaar is bij het maken van de beslissing over welke samenstellingen gebruikt kunnen worden bij het maken van medicijnen en hiermee helpen bij de ontwikkeling van betere medicijnen en producten en om het testen op dieren te verminderen.
www.toxys.com

 

Als u vragen heeft kun u ons contacteren via:

+31(0)85-04 33 222

 

 

Deel dit verhaal, kies uw platform!

Samenwerken met Omnigen?

Dat kan! Neem contact met ons op.
Onder andere bekend van:
Onder andere bekend van