Kies je eigen kind

Nieuws

Is het een jongen of een meisje? Aanstaande vaders en moeders zijn vaak in de wolken van hun kindje. We weten allemaal waar baby's vandaan komen, tenminste dat denken we. Een baby heeft één vader en één moeder, toch? Of misschien twee moeders of twee vaders. Maar drie ouders, zou dat ook kunnen? Wetenschappers hebben een embryo ‘gemaakt’ die twee moeders en één vader heeft.

Waarom is het nodig?

Laten we beginnen om uit te leggen waarom wetenschappers opzoek gingen naar een alternatieve manier van baby's maken. Het begon met een aantal koppels die moeite hadden met zwanger raken of met krijgen van een gezonde baby. Er zijn een aantal genetische afwijkingen die alleen de moeder kan overdragen, door mitochondriaal DNA. Dit is een speciaal stukje DNA wat alleen vrouwen hebben en dus kunnen overdragen. Dus als de moeder een aanleg heeft voor een genetische afwijking, zal ze een miskraam krijgen of het kind zal de genetische afwijking dragen en snel komen te overlijden. Om dit te kunnen voorkomen hebben wetenschappers gevonden dat ze het mitochondriaal DNA van de moeder in de embryo kunnen aanpassen.

Hoe doen ze dit?

Wetenschappers kunnen dus het mitochondriaal DNA in een embryo aanpassen. Maar hoe kunnen ze dit doen?

Wanneer het eitje van een vrouw mitochondriaal DNA bevat dat corrupt is, kan dit eruit worden gehaald en vervangen worden door het mitochondriaal DNA van een eitje van een vrouw die geen genetische afwijking heeft in het mitochondriaal DNA. Daarna kan het originele eitje, die nu wel gezond mitochondriaal DNA, worden bevrucht. Dit eitje is nu gezond en het kind zal later geen gezondheidsklachten ondervinden door deze techniek.

Een voorbeeld is een tiener wiens moeder een onvruchtbaarheidsbehandeling heeft ondergaan genaamd cytoplasmic transfer. Het meisje heeft geen gezondheidsproblemen gehad die kunnen worden gerelateerd aan het feit dat zij drie ouders heeft.

Toekomst

De techniek met drie ouders kan er in de toekomst voor zorgen dat koppels met een kinderwens gezonde kinderen kunnen krijgen, ondanks dat er een afwijking in het mitochondriaal DNA van de moeder te vinden is. Samen met andere technieken in genetische modificatie zou het mogelijk zijn voor toekomstige ouders om eigenschappen te kiezen voor hun toekomstige baby. De techniek is er klaar voor. Nu is het de vraag of de maatschappij ook klaar is voor deze ingrijpende techniek.

Gerelateerde artikelen:

Deel dit verhaal, kies uw platform!

Samenwerken met Omnigen?

Dat kan! Neem contact met ons op.
Onder andere bekend van:
Onder andere bekend van