Slaap jij genoeg?

Nieuws

Slaap jij genoeg?

Uit onderzoek is gebleken dat je genen invloed hebben op je slaap gedrag. Er zijn zes genen die samen deze invloed uitoefenen. In het onderzoek van Coriell Personalized Medicine Collaborative (CPMC) zijn deze genen vergeleken met omgevingsfactoren. Hiermee hebben de onderzoekers kunnen aantonen dat de genen inderdaad van invloed zijn op het slaap gedrag, maar dat omgevingsfactoren zoals bijvoorbeeld roken ook van invloed zijn op de duur van de slaap.

 

Gevolgen van te weinig slaap

Er wordt vaker gezegd dat het belangrijk is dat je voldoende slaap krijgt. Het biologische doel van slaap is nog niet bekend, maar er is wel bekend dat onvoldoende slaap resulteert in gezondheidsklachten. Zo heb je meer risico op obesitas en diabetes, maar ook risico op een verzwakt immuunsysteem en psychische klachten zoals depressie.

Onlangs is er onderzoek gedaan naar de genetische invloeden op de slaap. Hierbij wordt vooral gekeken naar de lengte van de nachtrust, wat wordt gekoppeld aan een aantal demografische factoren.

Door meer te weten te komen over het slaappatroon in combinatie met omgevingsfactoren en genetische risico’s, kunnen op den duur medische behandelingen worden samengesteld die persoon specifiek zijn. Naast behandelingen kunnen er ook preventieve maatregelen worden genomen voor bepaalde risico’s die voortkomen uit te weinig slapen.

Wat is voldoende slaap?

Uit eerder onderzoek is gebleken dat in het algemeen een minimum van zes uur slaap nodig is, maar dat het beter is om acht uur te slapen per nacht. Wanneer je minder dan zes uur slaapt, is het risico op verschillende gezondheidsklachten vele malen hoger. Het verschilt heel erg van persoon tot persoon wat nou daadwerkelijk genoeg slaap is. De een heeft genoeg aan zes uur, de ander moet minstens negen uur slapen.

Wil je meer weten over het onderzoek, lees dan het artikel van het onderzoek.

Deel dit verhaal, kies uw platform!

Samenwerken met Omnigen?

Dat kan! Neem contact met ons op.
Onder andere bekend van:
Onder andere bekend van