iKnowIT – PITA (Pancreatic Insightfull Treatment Analysis)

Project Description

Klinisch diagnostisch

Het pancreas project waar Omnigen aan meewerkt is in samenwerking met het iKnowIT project van Eurostars. Dit project focust op het personaliseren van behandelingen en vooruitzichten van alvleesklierkanker. Het doel is dat er software systemen worden gemaakt die kunnen helpen bij het kiezen van de juiste behandelmethode voor de ziekte.

Ontstaan

Het idee is ontstaan door Prof. Dr. Casper van Eijck, chirurg bij Erasmus MC. Hij specialiseert zich in onder andere pancreaschirurgie. Hij zag dat er te veel pancreaskanker patiënten lijden onder zware behandelingen die geen effect hadden. In overleg met Omnigen en uiteindelijk een subsidieadviseur, is hij gaan kijken naar de mogelijkheden. Door de Eurostars beurs was er ruimte voor meer samenwerkende partijen. Omnigen heeft daarom de Medische Microbiologie en Infectieziekten afdeling en de Bioinformatica afdeling van het Erasmus MC erbij gevraagd. In combinatie met enkele andere partijen is er veel kennis en ervaring in huis voor het ontwikkelen van gebruiksvriendelijke software systemen.

Doel

Het project heeft twee hoofddoelen. Deze zijn:

  1. Ontwikkelen van software voor iMedFrame. Dit is software die de arts kan helpen om te bepalen of een patiënt geschikt is voor een bepaalde behandeling van pancreaskanker.
  2. Klinische wetenschappelijke studie naar de response van patiënten op behandelingen en de klinische parameters van de patiënten die wel en niet reageren op de verschillende behandelingen. Deze uitkomsten kunnen worden gebruikt om de software steeds beter in te stellen, zodat er een goed behandeladvies uitkomt.

Rol van Omnigen

Omnigen draagt niet alleen bij door het maken van genetische analyses voor dit project. We ontwikkelen ook een aantal onderdelen van het totale softwaresysteem. Ook zullen we betrokken zijn bij het analyseren van de klinische parameters en behandelresultaten die worden gemeten bij de patiënten in de klinische studie.

Deel dit verhaal, kies uw platform!
Onder andere bekend van:
Onder andere bekend van