ToxPlot: proefdiervrije chemische veiligheidstesten voor de markt van de toekomst

Project Description

Software

Tijdens zijn tijd bij het Leids Universitair Medisch Centrum ontwikkelde bioloog Giel Hendriks de unieke ToxTracker-assay voor toxicologisch onderzoek. Het was deze test die hem ertoe bracht zijn huidige biotechbedrijf Toxys B.V. op te richten. Om aan de groeiende vraag naar deze test door derden te kunnen voldoen, was een veilige en efficiënte oplossing nodig. En dat is waar Omnigen om de hoek kwam kijken.

Kankeronderzoek in de breedste zin van het woord loopt als een rode draad door Hendriks' wetenschappelijke carrière. Een van zijn hoogtepunten was de ontwikkeling van de ToxTracker test. Deze laboratoriumtest brengt het profiel van farmaceutische verbindingen en andere chemicaliën in kaart, zonder het gebruik van proefdieren. De test helpt bij het inschatten van mogelijke kankerverwekkende effecten van de chemicaliën. De laatste jaren is Hendriks zijn kennis gaan toepassen ten behoeve van de samenleving. "En dit heeft per ongeluk tot de oprichting van Toxys B.V. geleid."

Naast het ontwikkelen van testen en het doen van onderzoek naar de werkingsmechanismen van de chemicaliën in kwestie, is het bedrijf ook een "dienstverlener". “Als Toxys krijgen we chemicaliën van klanten binnen, waarvan de genotoxiciteitsprofielen in kaart moeten worden gebracht”, vertelt Hendriks. "We doen dit voor een breed scala aan grote bedrijven die hun toekomstige alledaagse producten willen testen op veiligheid, variërend van medicijnen tot voedingssupplementen en cosmetica."

Toegankelijk

Al deze genotoxiciteitsprofielen moeten worden opgeslagen en geanalyseerd, waarvoor in eerste instantie het softwarepakket ToxPlot was gemaakt. ToxPlot kon alleen niet voldoen aan de groeiende vraag naar ToxTracker door derden. “We werken met enorme datasets. Stelt u zich eens voor: duizenden mappen die op hun beurt  onderdduizend datapunten bevatten. We moesten een betere oplossing vinden, met als belangrijkste voorwaarde dat die grote datasets zowel intern als voor onze klanten toegankelijk zouden worden gemaakt."

Op dat moment wendde Toxys zich tot Omnigen, de Google Cloud partner voor de Life Sciences-tak. “We moesten een partner vinden met complementaire kennis, en die partner vonden we in Omnigen”, benadrukt Hendriks. Met expertise op het gebied van bioinformatica en life sciences kon Omnigen Toxys helpen waar nodig.

 

Goede communicatie

De gecombineerde expertise van beide bedrijven leidde tot een geavanceerd ToxPlot pakket om ToxTracker gegevens te helpen analyseren en opslaan. Met het gebruik van Google Cloud computing heeft Omnigen ToxPlot veilig, snel, schaalbaar en toekomstbestendig gemaakt. Naast het leveren van een maatwerkoplossing was de algehele samenwerking prettig. “Tussen Toxys en Omnigen was en is er nog altijd sprake van goede communicatie. Van beide kanten hebben we waargemaakt wat we beloofden en kwamen we bestaande afspraken na”, blikt Hendriks terug.

De bijdrage van Omnigen leidde tot een hogere toegevoegde waarde van de ToxTracker assay. "Met onafhankelijk gebruik van de test kan de stap naar onderzoek zonder proefdieren gemakkelijk gemaakt worden.” Het uiteindelijke doel is om mensen zoals jij en ik te voorzien van veilige producten, wetende dat geen enkel dier hiervoor heeft moeten lijden

Unieke expertise

De sleutel tot succes voor zo’n samenwerking? Volgens Hendriks komt het allemaal neer op de juiste betrokkenen. “Je hebt mensen nodig met unieke expertise die toegewijd zijn aan het project. Met twee betrokken bedrijven is het cruciaal om complementair te zijn en samen innovatief te denken. ” En dat is precies wat de mensen van Toxys en Omnigen hebben gedaan. "Deze samenwerking is een mooi voorbeeld waarin twee innovatieve start-ups hun unieke expertise combineren om zo een meerwaarde voor de samenleving te creëren.

Voor meer informatie over ToxPlot, klik hier.

Deel dit verhaal, kies uw platform!
Onder andere bekend van:
Onder andere bekend van