Wetenschap vooruitbrengen via de Cloud

Moving science forward on the Cloud

Project Description

Software

 Een brug slaan tussen SURFs Research Cloud en het Google Cloud Platform 

Samenwerking is van groot belang bij vrijwel alles wat we in ons dagelijks leven doen. En dit geldt ook voor de wetenschappelijke vooruitgang die de huidige samenleving boekt. Hoofd van het High Performance Compute Cloud team bij ICT-coöperatie SURF, Ivar Janmaat, wil de samenwerking tussen onderzoekers in Nederland en daarbuiten optimaliseren. “Wetenschappers willen gewoon hun onderzoek doen zonder zich zorgen te maken over onderliggende IT-processen.” 

SURF is de landelijke coöperatie die onder andere onderzoekers in Nederland ondersteunt bij IT-vraagstukken. De coöperatie biedt een breed scala aan diensten aan haar leden aan. Janmaat licht toe: “Onze leden bestaan uit universiteiten, hogescholen en MBO-instellingen, onderzoeksinstituten en universitaire medische centra. Naast het faciliteren van onderzoek, ondersteunen we ook (IT)-onderwijs, bieden we netwerkinfrastructuren aan en hosten we de nationale supercomputer.” 


Virtuele machines 

Volgens Janmaat kun je SURF goed vergelijken met een snoepwinkel. "We bieden veel verschillende diensten aan, en samen onze leden kijken we welke dienst het beste bij hun behoeften past. Adviseurs van SURF, die veel ervaring hebben met het opzetten van virtuele onderzoeksomgevingen, kunnen helpen bij het selecteren van de juiste componenten voor de workspace", vertelt Janmaat. 

Janmaat zelf is onder meer verantwoordelijk voor de Cloud Management Portal voor onderzoek. Dat is een centrale omgeving waarin je allerlei workspaces, ook wel virtuele machines genoemd, kunt beheren. “We noemen de workspace een Virtual Research Environment, afgekort VRE. Het is de werkplek van de onderzoeker, waar de onderzoeker data en gerelateerde software kan integreren”, legt Janmaat uit. 


Hoge veiligheidseisen en efficiëntie 

Deze onderzoeksomgevingen zijn gebouwd om virtuele samenwerking tussen onderzoekers van verschillende instellingen mogelijk te maken. Om open science nog verder te ondersteunen, wilde SURF het gebruik van de workspaces op meerdere Clouds mogelijk maken. "Daarom wilden we de VREs verbinden met de schaalbare Google Cloud infrastructuur. En omdat we de meeste IT-processen wilden automatiseren en daarbij aan hoge veiligheidseisen wilden voldoen, kwamen we bij Omnigen uit." 

Omnigen kreeg de taak om een brug te slaan tussen deze werkplekken en het Google Cloud Platform. Gecertificeerde engineers hebben een Google Cloud landingszone gecreëerd om het Google Cloud Platform te verbinden met SURF zijn Research Cloud. Het resultaat is dat onderzoekers hun eigen werkplekken op een efficiënte manier kunnen opzetten. En dat terwijl de werkplekken ook gegevensuitwisseling en werklastmigratie mogelijk maken. 


Overeenkomende ideologie 

Dataveiligheid en efficiëntie waren de twee cruciale pijlers in dit project. “Voor ons was het creëren van werkplekken die aan hoge veiligheidseisen voldoen het doel, waarbij de onderzoekers zich geen zorgen hoeven te maken over allerlei technologische aspecten”, vertelt Janmaat. “Een onderzoeker is geen IT-specialist. Onderzoekers willen simpelweg hun onderzoek uitvoeren voor het algemeen belang van onze samenleving." 

Deze twee pijlers staan ook voor Omnigen hoog in het vaandel. “Omnigen bezat de juiste expertise om dit voor elkaar te krijgen. De werknemers hebben veel kennis in huis, die ze gemakkelijk kunnen vertalen naar praktische oplossingen. De algehele samenwerking was erg prettig”, benadrukt Janmaat. 

Berry Kriesels, oprichter en CEO van Omnigen, beaamt dit. “Omnigen en SURF delen samen een ideologie. En die ideologie is het vergemakkelijken van hoogstaand academisch onderzoek. Door dit gedeelde doel verliep en verloopt de samenwerking nog steeds heel goed.” 

En wat de toekomst in petto heeft? “Daar moeten we nog achter komen”, zegt Janmaat. “Wat we wel weten, is dat er meer onderzoek kan plaatsvinden, aangezien de IT is geautomatiseerd door Omnigen. We kunnen verschillende wetenschapsgebieden samenbrengen om een community te vormen met een verscheidenheid aan datasets. Om nogmaals te bewijzen hoe cruciaal samenwerking is.” 

Deel dit verhaal, kies uw platform!
Onder andere bekend van:
Onder andere bekend van