Omnigen ondersteunt Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie om onderzoek te versnellen met Google Cloud technologie

Nieuws

PERSBERICHT

Utrecht, Nederland, 6 okt., 2022 – De onderzoeksgroep van dr. Patrick Kemmeren van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie gaat de technologie van Google Cloud inzetten om op grotere schaal onderzoek uit te voeren naar mutaties bij kinderkanker. Het doel is om een uitgebreid beeld te krijgen van mogelijke tumorspecifieke mutaties die hopelijk de weg vrijmaken voor een state-of-the-art databron voor onderzoekers wereldwijd.

Google Cloud aanbieder Sparkle zal in nauwe samenwerking met Google Cloud partner Omnigen het platform de komende twee jaar helpen implementeren. Het project is toegekend aan Sparkle binnen de Europese tender van het Open Clouds for Research Environments (OCRE) project en heeft een subsidie van bijna een half miljoen euro gekregen om deze transitie mogelijk te maken.

Kinderkanker is een voorkomende doodsoorzaak door ziekte bij kinderen. Door genetische afwijkingen in het genoom van kinderkanker te onderzoeken, kunnen wetenschappers de ontwikkeling of progressie van tumoren beter begrijpen. Dit kan helpen om de patiëntenzorg te personaliseren, waardoor de overlevingskansen worden vergroot en de kwaliteit van leven wordt verbeterd.

Google Cloud technologie biedt betere schaalbaarheid, snelheid, gegevensbeveiliging en een unieke state-of-the-art analyse framework die onderzoekers van het Prinses Máxima Centrum kunnen helpen bij hun inspanningen om mutaties gerelateerd aan kinderkanker aan het licht te brengen.. Het tweejarige project, dat in oktober van dit jaar van start gaat, heeft drie onderzoeksdoelen:

  • Complexe mutaties detecteren en de impact ervan op tumorontwikkeling interpreteren
  • Mutaties in niet-coderend DNA in kaart brengen - een tot dusver minder onderzocht gebied - en de impact ervan op nabijgelegen coderend DNA
  • Een veilige bron van kinderkanker genoomdata  bieden die mogelijk herbruikbaar is voor andere onderzoekers

“Via de cloud kunnen we grootschalige heranalyses uitvoeren met meer genoomdata en met een hogere snelheid. Waar een analyse op een lokaal rekencluster ongeveer zes maanden kan duren, kunnen we dat met de cloud binnen een paar weken doen”, zegt Kemmeren. “Ook kan het de samenwerking tussen onderzoekers stimuleren: door veel gestandaardiseerde data beschikbaar te hebben in de cloud, kunnen we medewerkers makkelijker toegang geven tot data op een veilige, gecontroleerde manier zodat ze hun analyses kunnen uitvoeren. Omdat kanker bij kinderen zeldzaam is, is toegang tot dit soort gegevens essentieel om het onderzoek te versnellen en uiteindelijk gerichte therapieën te ontwikkelen."

Dr. Paul van Dijk, Tech Lead Research IT bij het Prinses Máxima Centrum, zegt: “Met dit project hopen we de basis te leggen voor een goed ontworpen Google Cloud omgeving voor onderzoek in het Prinses Máxima Centrum. Dit past perfect bij de OCRE-subsidie: om cloud adoptie te vergemakkelijken, zowel op het niveau van de individuele onderzoeker als op instellingsniveau.”

"We zijn erg trots om samen met onze partners deel te nemen aan dit project om digitale technologieën ten dienste te stellen van wetenschappelijk onderzoek", zegt Maria Teresa Ferrigno, EVP Enterprise bij Sparkle. “Met dit project bevestigen we onze inzet, via het OCRE Cloud Framework, om de beste cloudoplossingen te bieden aan de Europese onderwijs- en onderzoekssector door de kosten en complexiteit van de transitie naar de cloud te verminderen.”

Berry Kriesels, CEO en oprichter van Omnigen, zegt: “In een project zoals deze hebben we de mogelijkheid om diepgaand en op volledige schaal de toegevoegde maatschappelijke waarde van cloud computing voor wetenschappelijk onderzoek aan te tonen en de hulp die het kan hebben bij het begrijpen van moeilijk op te lossen uitdagingen zoals pediatrische oncologie.”

“We zijn er trots op dat Google Cloud technologie, best practices en expertise zullen bijdragen aan de acceptatie en effectiviteit van cloudservices in onderzoek. Door het Prinses Máxima Centrum te ondersteunen, zullen we een rol spelen bij de totstandkoming van Comprehensive Childhood Cancer Commons en helpen bij het stimuleren van innovaties in onderzoek, diagnostiek en behandeling van kinderkanker”, zegt Erwin Angelier, hoofd van de publieke sector Nederland bij Google Cloud.

OCRE tender      

GÉANT, het samenwerkingsverband tussen National Research and Education Networks in Europe, heeft de aanbesteding uitgeschreven om de acceptatie van clouddiensten door onderzoeksinstellingen te vergemakkelijken.

Over het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie

Als een kind ernstig ziek is door kanker, telt maar één ding: genezing.

Daarom werken we in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie met passie samen en verleggen we de grenzen om de overleving en kwaliteit van leven van kinderen met kanker te verbeteren. Nu, en op de lange termijn. Want kinderen hebben nog een heel leven voor zich.

Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie is geen gewoon ziekenhuis maar een onderzoeksziekenhuis, het grootste kinderkankercentrum van Europa. Hier werken ruim 400 wetenschappers en 900 zorgprofessionals nauw samen met Nederlandse en internationale ziekenhuizen om nieuwe behandelingen en nieuwe perspectieven voor genezing te vinden.

Op deze manier bieden we kinderen van vandaag de allerbeste zorg en zetten we belangrijke stappen om de overleving van de kinderen die nog niet genezen zijn te verbeteren.

Over Sparkle

Sparkle is de wereldwijde operator van de TIM Group, de eerste internationale dienstverlener in Italië en behoort tot de wereldtop, met een gepatenteerde backbone van meer dan 600.000 km glasvezel van Europa tot Afrika, Amerika en Azië. Sparkle is door GÉANT gekwalificeerd als OCRE Cloud Framework provider en Google Cloud integrator in 27 Europese landen.

Over Omnigen

Omnigen is een in Nederland gevestigde Google Cloud partner voor de Life Sciences en Health sector en bedient als zodanig vooraanstaande academische instellingen, de biotech industrie, de farmaceutische industrie en zorginstellingen.

Over Google Cloud

Google Cloud versnelt het vermogen van elke organisatie om haar bedrijf digitaal te transformeren. We leveren enterprise-grade oplossingen die gebruikmaken van de geavanceerde technologie van Google, allemaal in de schoonste cloud in de branche. Klanten in meer dan 200 landen en gebieden wenden zich tot Google Cloud als hun vertrouwde partner om groei mogelijk te maken en hun meest kritieke zakelijke problemen op te lossen.

###

Deel dit verhaal, kies uw platform!

Samenwerken met Omnigen?

Dat kan! Neem contact met ons op.
Onder andere bekend van:
Onder andere bekend van